Makedonija: Romima ulaz zabranjen u aqua park Salida u Prilepu

Makedonija: Romima ulaz zabranjen u aqua park Salida u Prilepu

Foto: Youtube/ Civil Macedonia
Autor: D.J

On kaže da razumije čoveka koji im nije dozvolio da uđu u aqua park, jer je sigurno dobio takvo naređenje, a on je samo obavljao svoj pоsао.

– Nisam imao riječi kojima bih mogao da objasnim mojoj djeci zašto nas nisu pustili u aqua park Salida u Prilepu, samo zato što smo Romi i što imamo tamniju kožu – požalio se portalu civilmedia.mk, Šefki Kamberovski, Rom rođen u Bitolju u Makedoniji, koji sa porodicom 30 godina živi u Njemačkoj.

Kamberovski kaže da je došao na odmor u svoj rodni kraj da bi pokazao svojoj djeci odakle potiče. Međutim, umjesto odmora, lijepih i ugodnih sjećanja, on je razočaran diskriminacijskim odnosom prema njima od strane zaposlenih u aqu parku Salida, pakirao je stvari i sa suprugom i njihovo dvoje djece od 9 i 12 godina, vratio se nazad u Njemačku.

– “Za vašu vjeru ovde nema ulaska!” Tako mi se obratio čovjek iz osiguranja aqua parka. Najteže mi je bilo kada me je poslije, sin u autu pitao – tata, kakva je razlika između bijelog i crnog čovjeka? Nisam znao šta da mu kažem. Dva dana su djeca bila veoma razočarana, zatim smo sjeli i sa suprugom smo im, na njima blizak način, objasnili zašto ima podjela među ljudima. U Njemačkoj se nikada nismo našli u situaciji da im objašnjavamo takve stvari. Moja djeca se druže sa 170 nacionalnosti iz cijelog svijeta, i njima je potpuno svejedno da li je bijel, crn, žut, da li je musliman, kršćanin, JŽidov ili Turčin, Rus ili Kinez… – veli Šefki Kamberovski, njemački državljanin.

Unatoć neprijatnosti koju su doživjeli u Prilepu, on kaže da razumije čoveka koji im nije dozvolio da uđu u aqua park, jer je sigurno dobio takvo naređenje, a on je samo obavljao svoj posao.

– Iako smo daleko od kulturnih vrednosti Evrope, uvek ću dolaziti u Bitolj, moj rodni kraj, nadajući se da ubuduće neće biti diskriminacije prema nama – kaže Kamberovski.

Civil medija je razgovarao i sa menadžerom aqua parka Salida, izvjesnim Aleksandrom. On im je rekao da do sada nisu imalni nikakvih primjedbi.

– To su čiste gluposti i spekulacije. Vrata su otvorena svima koji dolaze u aqua park – kratko je izjavio menadžer.

Izvor: telegraf.rs