Mađarski vrhovni sud, doživotno je osudio serijske ubojice Roma

Mađarski vrhovni sud, doživotno je osudio serijske ubojice Roma

Prijevod i autor: Čedo Todorović

Budimpešta, Mađarska – Kako objavljuje novinski portal Reuters, troje serijskih ubojica je osuđeno na doživotni zatvor. Tijekom 2008 i 2009 godine su ciljano su napadali Rome u Mađarskoj. Tijekom 18 mjeseci nasilja, u kojemu je 6 osoba, uključujući malo dijete, su ubijeni i nekoliko je bilo ozlijeđenih. Ubojice su uhvačene 2009 godine.

Ubojstva su se dogodila u vrijeme, kada je Mađarska, zatvorena središnjo-europska nacija od 10 milijuna stanovnika, koja je prošla kroz ekonomsku i političku krizu. Njihov bruto domaći proizvod je pao, što je dovelo do pada njihove vlade, i uzdizanja njihovete krajnje desničarska stranka stranka Jobbik.

Troje počinitelja su bili Zsolt Peo i braća Istvan i Arpad Kiss, militanti sa prošlošću pripadnika grupe skinheadsa iz istoćne Mađarske. Vrhovni sud je donio najtežu moguću kaznu za zločin koje je mogao sudac na nižem sudu mogao izreći, te je i pritom izjavio da je ovo pokazatelj da će se rasisitička ubojstva suočiti sa ovakvom kaznom.

Četvrti sudionik, Istvan Csontos, koji je vozio ubojice na njihovim kaznenim izletima, prošle godine je dobio je 13-godišnju kaznu.

Niz ubojstava se dogodio postupno, uz zemlju koja je polako shvačala da su počinitelji bili isti oni ljudi koji su slijedili rasističku ideologiju. Nekoliko ljudi, uključujući Rome, u ranijim fazama napada su bili sa greškom privedeni. Nakon nekoliko ne-smrtonosnih napada, u kojemu su počinili svoje prvo ubojstvo u studenom 2008 godine, kada su ubili dvoje ljudi.

U veljači 2009 godine, su napali u gradu Tatarszentgyorgy, središnja mađarska, gdje su zapalili kuću i upucali 28. godišnjeg Roma i njegovog 5- godišnjeg sina koji je imao 5 godina, kada su bježali od plamena te je tako ovaj napad postao jedan od najgroznijih napada koji se ikada dogodio.

Dugo suđenje je inspiriralo snimanje dokumentarca, nazvano „Osude u Mađarskoj“. Redateljica Eszter Hajdu, je izjavila novinskoj web strannici Origo, da se nadala da će film skovati jedinstvo među Romima.

“Stalno sam se pitala zašto Židovi vole gledati filmove holokausta”, rekla je ona. “Dok kod izrade ovog filma shvatila sam da sam učila o budnosti i koja je dovela doemancipacije.”

“Nakon ovog filma više neće biti više mogućnosti uključivanja u dobrom starom krugu romskog udaranja.”

Izvornu objavu možete pročitati ovdje.