Kontejneri u Capraškim poljanama

Kontejneri u Capraškim poljanama

Legalizacija romskog naselja u Capraškim poljanama, asfaltiranje ceste u naselju, medicinski kontejner, mogućnosti gradnje društvenog doma samo su neki od problema kojima se susreću Romi iz tog sisačkog naselja. No jedan od njih je riješen. U Capraške poljane dopremljena su tri kontejnera iz robnih zaliha Ministarstva gospodarstva za potrebe lokalnog stanovništva.

Kontejneri postavljeni u romskom neselju u Capraškim poljanama nedaleko od Siska samo su dio od 14 kontejnera koje je Vlada odobrila da se daruju iz državnih strateških robnih zaliha za potrebe romske nacionalne manjine. Ukupna vrijednost svih kontejnera je nešto manje od 1,1 milijuna kuna a općine i gradovi osigurali su zemljište za njihovo postavljanje. Kontejneri će, kao privremeno rješenje, služiti za ambulante sve do izgradnje društvenog doma.

U Sisku se odnos prema romskoj manjini vidi i kroz niz inicijativa. Grad je, kroz partnerstvo s Udrugom za bolji život Roma, putem javnih radova omogućio je i njihovo zapošljavanje na poslovima čišćenja divljih deponija dok je programom predškole obuhvaćeno i 44 romske djece. Grad Sisak financira i puni iznos cijene školske kuhinje za 153 učenika iz romske zajednice u iznosu većem od 130 000 kuna.

Izvor:

http://mreza.tv