• Početna »
  • Svijet »
  • Kanada: Romska obitelj se boji deportacije u Mađarskoj zbog diskriminacije koja prevladava tamo
Kanada: Romska obitelj se boji deportacije u Mađarskoj zbog diskriminacije koja prevladava tamo

Kanada: Romska obitelj se boji deportacije u Mađarskoj zbog diskriminacije koja prevladava tamo

Gilda Lakatos, 17, lijevo, grli Mariju Foster iz solidarnosti preko granica, kada je grupa održala tiskovnu konferenciju u Montrealu u utorak, 10. svibnja, 2016.
Lakatos i njezina majka, Katalin Lakatos, suočavaju se sa deportacijom u četvrtak.
FOTO: ALLEN MCINNIS / MONTREAL GAZETTE

Autor: Čedo Todorović

Katalini Lakatos se svijet okrenuo naopako prije dva mjeseca kada je policija zaustavila njezinog supruga i sina na rutinskoj kontroli prometa, na putu na posao.

Monteral/Kanada – Policija Montreala je otkrila dvojicu Mađarskih muškaraca, pripadnika romske manjine, da su živjeli u Kanadi ilegalno nakon što im je njihov zahtjev za izbjegličkim statusom odbijen. Dva tjedna kasnije su deportirani avionom nazad za Mađarsku, gdje se Romi suočavaju sa sve raširenijim rasizmom i diskriminacijom, objavio je kanadski portal Montreal Gazette.

Nakon što su uhičeni njezin muž i sin, Lakatos i njezina 17-godišnja kćer Gilda su se predale vlastima. Njihova deportacija je dogovorena za četvrtak. U utorak je supruga u zadnji tren predala molbu Kanadskoj vladi da zaustave deportaciju dok se njihov zahtjev za ostanak u Kanadi na temelju humanitarnih razloga ne riješi.

“Strah me jeda se vratim nazad u svoju domovinu zato što tamo prevladava rasizam,” izjavila je Gilda na tiskovnoj konferenciji u Montrealu. “Želim ostati ovdje i završiti svoju školu. Mi imamo bolji život ovdje, gdje nema rasizma i imam ovdje puno prijatelja.”.

Nakon što su bili godinama predmet uznemiravanja od strane mađarske policije, obitelj je došla u Kanadu 2011 godine tražeći izbjeglički status, izjavila je Katalin Lakatos uz pomoć prevoditelja. Ona je rekla je njen najstariji sin počinio samoubojstvo 2004 godine nakon učestalog uznemiravanja od strane vlasti u njihovom rodnom gradu.

Romska manjina je na meti sve raširenijoj diskriminaciji i eskalirajućem nasilju u Mađarskoj, prema izvještaju iz 2014 godine na temi anti-Roma nasilje, koju je provodilo Harvard – Škola za javno zdravstvo.

Nakon što je obitelj tražila azil u Kanadi u 2011-oj godini, Mađarski Romi su najčešće tražili azil od bilo koje druge nacije.

U 2012 godini, bivša Konzervativna vlada je donijela Zakon o isključenosti statusa izbjeglica, što je otežalo Mađarima da ostanu u Kanadi kao izbjeglice. U zakonu, osobe iz “sigurnih” zemalja kao što je Mađarska, nije im dozvoljeno da se žale na odluku o njihovom izbjegličkom statusu i moraju čekati tri godine nakon što im je odbijen njihov zahtjev za izbjegličkim statusom, da bi podnijeli zahtjev za pred-uklanjanje procjene rizika, što bi značilo da bi bili deportirani prije nego bi mogli podnijeti zahtjev.

Bivši ministar za imigraciju Jason Kenney, tvrdio je da neki Mađarski Romi iskorištavaju Kanadski imigracijski sustav i neke je zahtjeve nazvao “prividnima”. Harperova vlada je podigla plakate u Mađarskom gradu odakle je najveći broj izbjeglica dolazio, informirajući Rome o novim pravilima, i o padu broja tražitelja azila iz Mađarske.

Otkad su njezin suprug i sin vračeni nazad prije dva mjeseca, Lakatos je rekla, da nisu mogli pronaći posao i žive kod prijatelja. “Željela bih ostati ovdje i da se moja obitelj ponovno spoji”,” dodajući da će njezina obitelj imati užasan život ako se svi vrate nazad u Mađarsku.

Preseliti se u drugu Europsku državu, nije najbolja opcija, zato što postoji sve raširenija diskriminacija protiv Romske manjine diljem Europe, rekla je Mary Foster, iz grupe Solidarnost Preko Granica.

Foster je rekla da vlada Trudeau-ova vlada je rekla jasno da su izbjeglice dobro došle u Kanadi, i želi da Ministar imigracije, John McCallum da dozvoli obitelji Lakatos i njezinoj kćeri da ostanu u Kanadi dok im je u tijeku rasprava o njihovom sstatusu iz humanitarnih razloga.

“Ministar ima ovlasti da zaustavi deportaciju, i to bi mi željeli da uradi,” rekla je Foster.

Glasnogovornik McCallum-ovog ureda je rekao da ne žele komentirati posbne slučajeve zbog privatnih razloga i da “ministar ne komentira posebne slučajeve koje su u tijeku procesa”.