• Početna »
  • Svijet »
  • Julkica je srušila predrasude o Romima: Niste otpisani, ovako sam ostvarila san!
Julkica je srušila predrasude o Romima: Niste otpisani, ovako sam ostvarila san!

Julkica je srušila predrasude o Romima: Niste otpisani, ovako sam ostvarila san!

Romkinja Julkica Stefanović (26) završila je turizam i hotelijerstvo na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, a potom uz pomoć subvencija za samozapošljavanje mladih Romkinja i pomoć Ekumenske humanitarne organizacije otvorila u Novom Sadu kaverestoran Čarolija okusa.

Julkica Stefanović uspela da stvori svoj radni kutak , Foto: Nenad Mihajlović

Julkica Stefanović uspela da stvori svoj radni kutak , Foto: Nenad Mihajlović

Svom lokalu je dala opravdan naziv jer se već s ulice osjeća miris svježih krofnica prelivenih topljenom čokoladom i posutih čokoladnim mrvicama, koje je Julkica sama pripremila. Ona svakodnevno priprema i pice, peciva, specijalitete s piletinom, ukusne kolače i torte, a uz sve to i uslužuje goste. Iako radi po 16 sati dnevno, sedam dana u tjednu, i već sedam mjeseci nije imala slobodan dan, Julkica kaže da joj nije teško jer je ostvarila svoj san.

Ideja za samostalnim biznisom joj je sinula prošle godine, kada je bila završna godina fakulteta. Kako joj je slastičarstvo bilo hobiji, uporedo sa studijama završila je i slastičarski tečaj.
Bez diskriminacije

– Moj cilj je sa svaki gost bude jednako kvalitetno uslužen i do maksimuma ispoštovan, bez obzira na nacionalnost, boju kože, materijalni status, bez obzira na to da li je napravio veliki račun ili je kupio najjeftinije pecivo – zaključuje Julkica.

– Htjela sam raditi nešto što volim, i da bude iz struke, žudjela sam za saomostalnošću, te sam konkurisala za subvencije. Bilo je potrebno prikupiti mnogo dokumenata, ali to nije bio razlog da odustanem – kaže Julkica. Zahtjev za subvencije je poslala u travnju prošle godine, kada je do završetka studija imala još samo jedan ispit. Četiri mjeseca je čekala odgovor, te je u međuvremenu diplomirala.

– Moj san je počeo da se ostvaruje. Vodile su me moja volja i želja za uspjehom. Moja zamisao je bila poslastičarska radnja, te je nakon pozitivnog odgovora, trebalo što prije pronaći prostor. Vozila sam bicikl gradom i tražila adekvatan lokal, u kome će ljudi moći da se opuste, razgovaraju, nešto popiju ili pojedu – kaže Julkica.

 

Novi Sad 146 Romska preduzetnica Julkica Stefanovic foto Nenad Mihajlovic_1000x0

Julkica Stefanović radi po ceo dan uz osmeh na licu , Foto: Nenad Mihajlović

Dosta novca je trebalo uložiti u knjigovodstvo, režije, inventar. Julkica kaže da je posao specifičan jer je potrebno najmanje godinu dana da bi investicija počela se vraća. Ujedno treba stalno dodatno ulagati i sve vrijeme biti inovativan.

Preduzetnišvto bih preporučila svim mladima koji imaju želje i volje da budu ustrajni i uporni. Naravno, svaka pomoć u radu je dobrodošla, a meni najviše pomaže moj muž iskrena je Julkica.

Prijatno! , Foto: Nenad Mihajlović

Prijatno! , Foto: Nenad Mihajlović

Izvor:

http://www.24sata.rs