Izvrsni “Rajkó” otvorio 26. Brodsko glazbeno ljeto

Izvrsni “Rajkó” otvorio 26. Brodsko glazbeno ljeto

Počelo je 26. Brodsko glazbeno ljeto, a otvorili su ga članovi Mađarskog romskog orkestra “Rajkó” koji su osim sedamdesetak svojih glazbenika doveli i plesače koji su pratili skladbe s plesovima iz raznih dijelova Mađarske.

Riječ je o orkestru koji se sastoji od velikog broja članova na volinama, violama, violončelima, kontrabasovima, klarinetima i cimbalima. Hrvatsku je do sada oduševio više puta, a u Slavonskom Brodu je po drugi put. Obišli su cijeli svijet i ostavili bez daha brojnu publiku, baš kao i večeras u Kazališno-koncertnoj dvorani “Ivana Brlić Mažuranić”.

Bez obzira što svi članovi moraju znati čitati note, na koncertima se sve svira napamet, bez partitura, u brzim izmjenama harmonija, boja, tempa i raspoloženja što svakako stvara dojam kao da slušate stotinu violina.

“Nije prvi put kako smo u Slavonskom Brodu, sretni smo zbog toga, jer uspjeh je kada vas ponovno pozovu nakon prvog koncerta. Došli smo s novim repertoarom, jer je vjerojatno večeras dosta onih koji su i prošli put bili. Imamo široki repertoar tako da nije problem ponekad promijeniti neke dijelove. Imamo nove članove, ali i ideje, tako da je bilo i iznenađenja za publiku. Sjećam se da prošli put nije bilo malih primaša, a sada imamo dva koja su vrlo talentirana. Također imamo i dvije djevojke i to blizanke, jedna je violinistica, a druga čelistica. Violinistica čak i vodi Mađarski ples br. 5 Johannesa Brahmsa. Imamo i novog koreografa za plesače. 13 plesača je na pozornici i izvode plesove iz raznih dijelova Mađarske. Prelijepi su kostimi i djevojke i dečki prekrasno izgledaju”, rekao je István Gerendási, izvršni direktor orkestra “Rajkó”.

“Svi članovi orkestra educirali su se u glazbenoj školi “Rajkó”. Mali primaši se još educiraju. Svi članovi orkestra moraju znati svirati klasičnu i svaku drugu vrstu glazbe, poput evergreena, jazza, dakle ne samo romsku glazbu. Mogu ići na glazbenu akademiju, ako žele. Učimo ih svim vrstama glazbe. Nažalost, sve je manje i manje zainteresiranih. Klasična i romska glazba nisu trenutno u trendu i to je problem. Svi koji završe školu su kasnije vrsni glazbenici, te mogu biti i članovi profesionalnih orkestara i priznati su posvuda”, rekla je Beatrix Berendy, umjetnička voditeljica orkestra “Rajkó”.

“Osluškujući zahtjeve brodske publike odlučili smo ponovno pozvati mađarski romski orkestar “Rajkó”. Sjećamo se spektakularnog koncerta prije 8 godina. Kada su u pitanju programi Brodskog glazbenog ljeta, dobivali smo brojne upite postoji li prilika da ponovno dovedemo orkestar u Slavonski Brod. I uspjeli smo. Pregovori su trajali gotovo godinu dana i zaista je riječ o jednom vrlo profesionalnom ansamblu koji je vrlo lijepo reagirao. Pristali su na naše uvjete i ponudu i došli u Slavonski Brod”, istaknuo je ravnatelj Kazališno-koncertne dvorane “Ivana Brlić Mažuranić” Hrvoje Špicer.

Svakako spektakularni početak 26. Brodskog glazbenog ljeta koje nam donosi još puno događanja, ukupno 14 koncerata koji će biti besplatni za sve zainteresirane građane i posjetitelje Slavonskog Broda.

Izvor:

http://www.035portal.hr

Izvrsni -Rajko- otvorio 26. Brodsko glazbeno ljeto
Izvrsni -Rajko- otvorio 26. Brodsko glazbeno ljeto (10)
Izvrsni -Rajko- otvorio 26. Brodsko glazbeno ljeto (10)
« 1 od 10 »