Izvrsna priredba povodom ‘Međunarodnog dana Roma’

Izvrsna priredba povodom ‘Međunarodnog dana Roma’

Jučer je svečanom priredbom završen projekt “Zajedništvom do tolerancije”. U priredbi je sudjelovalo 70-ak djece koja su bila sudionici projekta. Nositelj projekta bio je Fakultet za odgojno obrazovne znanosti inicirao je projekt „Zajedništvom do tolerancije“, a idejna začetnica je bila Sanja Nuhanović. Uz djecu na završnoj priredbi nastupili su i Brodski harmonikaški orkestar “Bela pl. Panthy”, Brodski tamburaški orkestar, Folklorni ansambl Broda, Športski plesni klub “Astra” te RKUD “Ludari”.

Zahvalan sam prije svega Učiteljskom fakultetu i prodekanici profesorici Emini Berbić Kolar koja nam je omogućila ovu suradnju i toleranciju. Sve to pokazuje da se uz malo truda mogu postići veliki rezultati. Samo oni koji ne žele pristati na toleranciju, diskriminirat će druge i onemogućiti jedinstvo. Večeras se dogodila velika stvar – veliki je broj sudionika povodom Međunarodnog dana Roma. Zasada ne planiramo stati. Planiramo s parnerima Učiteljskim fakultetom, Harmonikaškim orkestrom Bela pl. Panthy i plesmom grupom Astra nastaviti integraciju. Ako sami nešto ne pokrenemo, nastavit će se netolerancija. Ne smije više dolaziti do netrepeljivosti. Treba pokušati zajedno, treba uvesti integraciju i želimo biti prihvaćeni onakvima kakvi jesmo, rekao je Robert Radić, predsjednik Udruge “Ludari”.

Jedan od sudionika projekta bio je Hrvatski školski muzej iz Zagreba

 – Fakultet za odgojno obrazovne znanosti inicirao je projekt „Zajedništvom do tolerancije“, a idejna začetnica je bila Sanja Nuhanović i predložila ideju meni kao prodekanici. Meni se ideja svidjela, jer smo već neke druge stvari radili na tragu toga. Krenulo je onda komadić po komadić, pa smo sve puzzle složili u cjelinu. Priključio nam se Hrvatski školski muzej iz Zagreba, Športski plesni klub Astra i Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy. Oni su tijekom prošlog tjedna, odnosno proljetnih praznika, radili u tri radionice s osnovnoškolcima 3. i 4. razreda Slavonskog Broda. Bilo je tu i romske i neromske djece, ali to i jest naša ideja da integriramo svu djecu, jer mi se bavimo djecom i potpuno nam je svejedno kako se djeca zovu, koje su vjeroispovijesti i nacionalnosti. Integrirali smo djecu, stavili u tri skupine, glazbenu, plesnu i jezično-kreativnu. Glazbenu je radila Sanja Nuhanović, plesnu Katica Stjepanović i Iva Kekez, a jezično-kreativnu kolegice iz Hrvatskog školskog muzeja.

To što su oni odradili prošli tjedan vidjeli smo na ovom koncertu. Osim toga što su oni odradili i pripremili uključile su se i neke druge udruge s područja kulture jer smo mi poslali poziv svima. Otvorili smo prostor i dobili smo pozitivne reakcije, tako da su nam se priključili Tamburaški orkestar, KUD „Ludari“ i drugi koji su prikazali nešto iz svoga djelokruga rada plus Brodski harmonikaški orkestar i Športsko plesni klub Astra koji su pokazali ono što oni inače rade. Tako da je to bilo vrlo zanimljivo pokazati RH i šire da smo mi prvi grad koji poklanja Romima program za njihov dan i prezentiramo ono što djeca mogu i da smo mi grad tolerancije, zajedništva, ljubavi i mira.


Kako se sve to dobro posložilo, zvala me i ravnateljica muzeja koja je rekla da dođemo tamo, sjednemo i nešto napišemo i prijavimo, tako da ćemo gledati da se prijavimo na još neki EU projekt. Puno toga prijavljujemo i sada smo došli do zasićenja, ali ovo se pokazalo jako dobro i daje jednu novu vrijednost. Svakako bi trebalo to proširiti i dati jedan novi kontekst i tako stvoriti novu vrijednost za grad Slavonski Brod i tu svečano obećavam da ću se zaista potruditi da nađemo nekakav natječaj na koji bismo se mogli prijaviti i gdje bismo mogli formalizirati ono što smo radili. Sve ovo što su ljudi odradili učinili su to u svojem slobodnom vremenu, besplatno, na dobrovoljnoj bazi i sve je odrađeno od srca, humanitarno i s ljubavlju
, rekla je doc.dr. Emina Berbić Kolar, prodekanica Fakulteta za odgojno obrazovne znanosti

 – Program je osmišljen zbog djece i integracije romske i neromske djece koja bi se trebala ostvariti i ovo bi trebao biti poticaj za daljnji takav rad. U tome sudjeluje 70 djece koji su se javili na radionice koje smo organizirali i oni su svoj rad prezentirali na koncertu, a u predvorju dvorane izloženi su radovi koje su radili na jezično-kreativnoj radionici koju je dijelom proveo Brodski harmonikaški orkestar, a većim dijelom Hrvatski školski muzej koji se priključio cijelom projektu. Osim djece koja su bila završna točka koncerta, nastupile su i udruge koje su se odazvale našem pozivu, Brodski tamburaški orkestar, Folklorni ansambl Broda, Brodski harmonikaški orkestar koji je i nositelj program, Športski plesni klub Astra, Gradska limena glazba Željezničar i RKUD „Ludari“, rekla je Sanja Nuhanović, dirigentica Brodskog harmonikaškog orkestra Bela pl. Panthy.

Izvor:

http://www.035portal.hr

Video klip ustupljen od 035Portal.

Fotografije ustupljene od 035Portal.

Izvrsna priredba povodom -Međunarodnog dana Roma-
Izvrsna priredba povodom -Međunarodnog dana Roma- (34)
« 1 od 34 »