• Početna »
  • Svijet »
  • Italija: Premještanje Roma daleko od odlagališta toksičnog otpada ne smije dovesti do daljnje segregacije
Italija: Premještanje Roma daleko od odlagališta toksičnog otpada ne smije dovesti do daljnje segregacije

Italija: Premještanje Roma daleko od odlagališta toksičnog otpada ne smije dovesti do daljnje segregacije

Autor: Čedo Todorović
Foto: ERRC

Napulj: Kako navodi European Roma Rights Center, nakon 25 godina življenja u području Giugliano (Napulj), romskoj zajednici prijeti prisilno iseljenje na drugu lokaciju, zbog odlagališta  toksičnog otpada koji se nalazi u njihovoj blizini. Odlagalište toksičnog otpada se nalazi u Masseria del Pozzo.Umjesto da se za otprilike 260 Roma pronađe adekvatni smještaj, oni će biti iseljeni u drugo odvojeno naselje.

Romsko formalno naselje u mjestu Masseria del Pozzo je uspostavljeno u ožujku 2013 godine. Romska zajednica je tu bila smještena nakon prislinh isleljenja iz drugih neformalnih kampova. Večina žitelja kampova živi u italiji zakonito, jer imaju prijavljne stalne boravke i neki su čak talijanski državljani.

Kamp je uspostavljen u izoliranom onečišćenom području, bez pristupa javnom prijevozu i javnim službama. Več više od dvije i pol godine žitelji su smješteni od lokalnih vlasti u kučama u vrlo nesigurnim i iznimno opasnim uvjetima za život i u okolišu koji je vrlo toksičan.

Nakon saznanja ove diskriminatorkse odluke, koalicija nevladinih organizacija, uključujući Associazione Cinema e Diritti, Associazione Garibaldi 101, European Roma Rights Centre (ERRC) i OsservAzione su uputili pismo zabrinutosti svim relevantnim tijelima, uključujući ministru unutarnjih poslova Angelino Alfano, predsjedniku Regije Campania Vincenzo De Luca i gradonačelniku Giugliano Antonio Pozuelo.

Europska komisija također je dobila kopiju dopisa. Nevladine organizacije su pozdravile zatvaranje kampa Giugliano: To mjesto je rasno odvojeno i nalazi se u vrlo toksičnog prostoru, predstavljajući ozbiljnu štetu za zdravlje stanovnika. Međutim, oni su pozvali vlasti da ne krše prava osoba s prebivalištem ‘tako da ih smjesteu još jednom obliku odvojenog stanovanja.

Talijanska Nacionalna strategija za uključivanje Roma odobrena od strane talijanske vlade u 2012. navodi da “hitna politika” za Rome mora “prevladati”, te istaknuto je da rješavanje stambenog pitanja kao što su “nomadski kampovi” nisu ni adekvatna, niti prikladna rješenja za Rome. To što se događa s tom zajednicom pokazuje da vlasti i dalje ne uspijevaju da se pridržavaju vlastite strategije.

Dakle, koalicija apelira na grad Giugliano, Regiju Campania i ministra unutarnjih poslova da poduzmu sve radnje u njihovoj moći kako bi se osiguralo da osobe koje žive u formalnog kampu Masseria del Pozzo smjeste odmah u integriranim uvjetima, uz adekvatan pristup uslugama u okruženju bez zagađenja. Koalicija također ih poziva da poduzmu i druge mjere kako bi se osiguralo da je integracija stanovnicima uspješna. Zahtjevi od strane Europske unije i nacionalnog pravnog okvira se moraju poštovati, a resursi bi trebali biti korišteni za provedbu dopunjenja integracije kućišta dopunjena s integrirajućim mjere u području obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i socijalne podrške.