Grad Slavonski Brod darivao mališane novogodišnjim poklon-paketima

Grad Slavonski Brod darivao mališane novogodišnjim poklon-paketima

Foto: Grad Slavonski Brod

Autor: Romski Portal / Čedo Todorović

Dana 04. siječnja Grad Slavonski Brod u suradnji sa Vijećem romske nacionalne manjine grada je razveselilo mališane u romskome naselju M.O “Josip Rimac”. Grad Slavonski Brod je tom prilikom darivao mališane novogodišnjim poklon-paketima, dok Crveni Križ je mališane darivao lutkicama barbike i igračkama malog psića. Ukupno je darivano 420 paketića.

Tea Tomas, dogradonaćelnica Grada Slavonskoga Broda / Foto: ebrod.net

Uz članove vijeća Romske nacionalne manjine te brojne stanovnike Naselja Josipa Rimca, podjeli paketa nazočila je i zamjenica gradonačelnika Tea Tomas, koja je pozdravila sve prisutna te izrazila zadovoljstvo što Grad može na ovakav način razveseliti naše najmlađe sugrađane. Kako je naglasila, Gradska uprava već godinama sustavno radi na stvaranju što boljih uvjeta života za pripadnike romske nacionalne manjine u Slavonskom Brodu.

Tako je u suradnji s predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda, Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod, Osnovne škole „Hugo Badalić“ Slavonski Brod, Ustanove dječji vrtić „Ivana Brlić Mažuranić“ i Romskim nacionalnim vijećem izrađen Akcijski plan Grada Slavonskog Broda za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje 2017. – 2020. godine.

Nadalje, UNICEF i Grad Slavonski Brod potpisali su i Sporazum o suradnji kojim je predviđeno zajedničko financiranje programa predškole pod nazivom „Krenimo zajedno II“. Cilj programa je inkluzija djece romske nacionalne manjine u program predškole, unapređenje njihova obrazovanja te jačanje kapaciteta stručnjaka iz područja obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi. Grad i UNICEF financirali su i postavljanje modernog dječjeg igrališta u Naselju Josipa Rimca, ukupne vrijednosti 100.000 kuna,

Milan Mitrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Slavonskoga Broda / Foto: ebrod.net

Milan Mitrović, predsjednik je Romskog vijeća Grada Slavonskog Broda je ovom prilikom rekao da Vijeća služe kao savjetodavna tijela lokalnoj samoupravi. “Ima pomaka ali radimo od općih uvijeta života, od legalizacije objekata do infrastrukture. Najveći nam je problem što mladi nemaju dovoljno društvenih aktivnosti niti mogućosti za razvijanje nekih ideja. U tom smjeru razgovarali smo s gradom o društvenom domu gdje bi ipak mogli okupiti prvenstveno mlade ljude. Grad Slavonski Brod vidim kao ključnim čimbenikom u poboljšanju uvjeta života romske zajednice jer: Ulaganje u romsko naselje, ulaganje je i u Slavonski Brod. Napravilo se dosta, nama i malo znači puno, ali još je puno toga što se uz pomoć europski fondova može učiniti u samom naselju”, kazao je Milan Mitrović.

Tijekom protekle godine na području Slavonskog Broda provođen je i Program javnih radova „Romi za Rome“, a pripadnicima romske nacionalne manjine Grad pomaže i kroz mjeru naknade troškova stanovanja. Uz to , Grad radi i na projektu izgradnje Društvenog doma u Romskom koji je planiran proračunom za 2018. godinu uz mogućnost potpore iz EU fondova.