Francuska: Od prosjakinje do kandidatkinje za francuski senat

Francuska: Od prosjakinje do kandidatkinje za francuski senat

Anina Ciuciu je u takmičenju da postane prva romkinja u francuskom senatu.
Foto: Alain Jocard/AFP

Autor: Romski Portal/ Čedo Todorović

Anina Ciuciu, 27-godišnja studentica prava koja je nekoć prosila za nekoliko centi, je u takmičenju da postane prva romkinja u francuskom senatu na izborima u nedjelju 01 listopada, prenosi thelocal na svojoj webstranici.

Ciuciu kaže kako želi “utrti put” za ostale Rome i manjinu koji su već dugo marginalizirani u Francuskoj, gdje ih oko 20.000 živi u u siromašnim naseljima širom zemlje.

“Bila sam prosjakinja, stalno sam bila ponižena”, izjavila je Ciuciu za AFP. “Moja priča pokazuje da je sve moguće.”

Ciuciu je imala sedam godina kada su ona i njezina obitelj napustile postkomunističku Rumunjsku na vrhuncu ekonomske krize.

Njezin otac knjigovođa, majka i njihove tri kćeri prešli su bivšu Jugoslaviju pješice, dok su polja još uvijek bila puna mina postavljenim tijekom balkanskih ratova, i naposljetku su stigli do Rima.

“Mi smo riskirali naše živote kako rade današnji migranti”, rekla je Ciuciu.

Obitelj je provela šest mjeseci u lošim uvjetima u ogromnom izbjegličkom kampu na periferiji Rima prije odlaska u Francusku.

“Otac mi je želio dati budućnost u zemlji ljudskih prava”, rekla je Ciuciu, koja ima dugu, tanku tamnu kosu.

Ali u Francuskoj je njezina obitelj bila uskraćena azilom, te su zbog toga pribjegli prosjačenju.

Jednog dana u Bourg-en-Bresseu, gradu u blizini istočnog grada Lyona, susret s jednim učiteljem promijenio je tijek njihova života.

Jacqueline de la Fontaine ih je uzela pod svoje krilo, pomažući im da ispune njihov san o upisu djevojaka u školu.

Ciuciu, koju je učitelj opisao kao odlučnu i nadarenu, naučila francuski i završila srednju školu s najvišim ocjenama, prije ulaska u Pariški prestižni Sorbonne sveučilište za studij prava.

Godine 2013. napisala je knjigu “Je Suis Tzigane i Je le Reste”, u slobodnom prevodu glasi “Ja sam ciganka  zauvjek”. Taj korak joj je pomogao da dobije francusko državljanstvo. Do sada, ona je jedina članica njezine obitelji koja je uspjela to učini.

Ako bude izabrana, ona kaže da ne želi biti “žeton Roma” u francuskom Senatu, nego simbol.

“Bilo bi povijesno izabrati mladu francusku ženu romskog podrijetla, osobito u Senatu, koji se uglavnom sastoji od muškaraca i gdje je prosječna starost 64 godine!”

No, Ciuciuove šanse za pobjedu smatraju se mršavima zbog toga što je kandidat za malu lijevu stranku Notre Avenir (Naša budućnost), a veće stranke imaju prednost.

Pierre Chopinaud, čelnik skupine za zastupanje Roma, Voix des Rroms, izjavio je kako je Ciuciuova kandidatura “vrlo kasna” za Francusku, ističući kako već postoje romski zakonodavci u zemljama srednje Europe i Švedske.

“Ali i to je početak nečega”, rekao je čelnik skupine za zastupanje Roma.