Francuska: Prisilna iseljavanja su nehumana i ilegalna

Francuska: Prisilna iseljavanja su nehumana i ilegalna

Autor: Čedo Todorović

Francuska: Kako navodi ERRC (European Roma Rights Centre), glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland, je upozorio francuske vlasti, da prisilna iseljavanja iz neformalnog naselja u 18 pariškom okrugu koja su se dogodila 3 veljaće, neće promijeniti socijalnu isključenost i predrasude kojima se Romi suočavaju u Francuskoj: “Naprotiv, prisilne deložacije mogu se pokazati  kontraproduktivne, jer često ometaju školovanje romske djece i otežavaju napore onih koji pružaju osnovne zdravstvene zaštite romske zajednice, na primjer, kroz kampanju cijepljenja. “Jagland je pozvao francuske vlasti” kako bi svi oni koji su bili prisiljeni napustiti tzv. ‘Petite ceinture camp – uključujući djecu i starije osobe, da im se osigura adekvatan, alternativni smještaj, osobito zbog odluke o provođenju tih radnji tijekom zime “.

Ipak je postalo jasno da je ovo iseljenje je zapravo protuzakonito. Odluka suda (Tribunal de Grand Instance) od 27. siječnja 2016. odobrava romskim obiteljima da ostanu u tom naselju do lipnja 2016. Unatoč zakonskom rješenju, iseljenje se ipak dogodilo, ostavljajući brojne obitelji i osobe na ulici i  koji pate od teških bolesti. Policija tvrdi da nisu bili obaviješteni na vrijeme o odluci suda. Kopija pravnog dokumenta objavljena je u Francuskim medijima.

Prema najnovijem izvješću sa terena koje je objavio Ligue des droits de l’Homme i ERRC, više od 11.000 Roma su prisilno istjerani od strane francuske vlasti u 2015. godini. Ova brojka predstavlja 60% od onih koji žive u slamovima. Od 111 deložacija izvršenih od strane vlasti, rješenje privremenih utočišta predloženo je u samo 29 puta. Posljedice drugih 82 deložacije, sa da su obitelji jednostavno ostavljeni na ulici. Jasna demonstracija smjernica navedenim u kružnici od 26. kolovoza 2012. godine da deložacije bi trebale biti u popračene ponovnim smještajem i socijalnim potporama za pogođene osobe je zanemareno u većini slučajeva.

Prisilna iseljavanja će se najvjerovatnije dogoditi kada se slumovi nalaze na javnom zemljištu. Francuske vlasti provode politiku koja je diskriminirajuća i kontraproduktivna, uzrokuje nepotrebne patnje i teškoće, i uspijeva samo pogoršati predrasude protiv Roma i socijalnu isključenost.