• Početna »
  • Svijet »
  • EU presuda: Previsoko postavljeni mjerači električne energije diskriminiraju rome
EU presuda: Previsoko postavljeni mjerači električne energije diskriminiraju rome

EU presuda: Previsoko postavljeni mjerači električne energije diskriminiraju rome

Autor: Čedo Todorović

Brojila električne energije u gradskim naseljima gdje žive pretežito romi, ne smiju biti postavljena visoko na nepristupačnoj visini, ako su u drugim gradskim naseljima postavljena na normalnoj visini.

Nijedna zemlja koja je pripadnica EU ne smije instalirati brojila električne energije u naseljima s pretežno romskom populacijom u nepristupačnoj visini,  ako su u drugim gradskim naseljima na normalnoj visini. Ova praksa diskriminira Rome zbog njihovog etničkog podrijetla, presudio je u četvrtak Europski sud pravde (ECJ)  u Luxembourgu, u slučaju bugarskog grada Dupnitsa (predmet C-83/14).

Čak i ako se utvrdi da su u tom području brojači često mijenjani ili oštećeni, takva praksa je nesrazmjerna, smatraju suci. Država mora osigurati druge načine, kako bi se osigurala sigurnost električne mreže i potrošnje energije. Mještani nisu bili u mogučnosti rdovito provjeravati svoju potrošnju zbog visoko postavljenih električnih brojila.

Tužiteljica je bila žena iz grada Dupnitsa. 1999 i 2000 godine lokalna energetska tvrtka CEZ RB je u naseljima gdje pretežito žive romi postavljala je mjerače električne nergije na stupove električne mreže i to na visini od 6 do 7 metara, dok je u drugim naseljima večinskog stanovništva mjerače električne energije postavljala na stupove električne mreže na visini od 1,70 m. Mjerači električne energije su isto u naseljima sa večinskim stanovništvom bili postavljani čak i na ograde, zidove ili domove korisnika električne mreže.

Izvor:

http://wirtschaftsblatt.at

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’aligncenter’]