Dvije udruge Kristijana Baloga propale s dugovima

Dvije udruge Kristijana Baloga propale s dugovima

Protiv Kristijana Baloga, predsjednika Udruge mladih Roma Međimurske županije, na Općinskom sudu u Čakovcu vodi sekazneni postupak zbog sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju i to u vrijeme kada je bio predsjednik Foruma mladih Roma Bajaša Hrvatske.

Protiv Foruma mladih Roma Bajaša Hrvatske zbog dugova je pokrenut i skraćeni stečajni postupak, kao i protiv Udruge mladih Roma Hrvatske kojoj je također na čelu bio Kristijan Balog. Obje udruge imaju evidentirana dugovanja u iznosu od čak oko 80 tisuća kuna.

Kristijan Balog iz Pribislavca i njegova Udruga mladih Roma Međimurske županije u javnosti su u proteklih nekoliko mjeseci postali poznati kao inicijatori projekta zbrinjavanja napuštenih i zlostavljanih pasa iz romskih naselja u Međimurju. Inicijativu Kristijana Baloga je, nakon što su u javnosti objavljene snimke zlostavljanja pasa u jednom romskom naselju koje je upravo on snimio, podržala i Međimurska županija i kao dio delegacije koju je predvodila Međimurska županija, bio je i na sastanku kod bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovina na kojem se raspravljalo o problematici napuštenih i zlostavljanih pasa u romskim naseljima.

No, istovremeno, protiv Baloga se vodi i kazneni postupak i to zbog sumnje da je, kao predsjednik i odgovorna osoba udruge Forum mladih Roma Bajaša Hrvatske, počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju. Optužnicom se Forum mladih Roma Bajaša Hrvatske i Kristijana Baloga terete da su krajem 2010. i početkom 2011. godine, s ciljem da ostvare nepripadnu materijalnu korist, naručili i preuzeli raznu informatičku opremu u tvrtki BIT iz Šenkovca u vrijednosti od oko 33 tisuće kuna.

Balog je kao garanciju plaćanja predao tri bianco zadužnice na iznos od 10 tisuća kuna, potpisane i ovjerene od strane javnog bilježnika kao i 3 ovjerena naloga za plaćanje iako je znao da udruga nema novčanih sredstava za podmirenje preuzete obveze. Isto tako, predstavnicima tvrtke BIT poručio je da očekuje donaciju Vlade RH iako je znao da od Vlade nije dobio potvrdu da će dobiti novčanu donaciju.

Informatička oprema na kraju nije plaćena te je tvrtka BIToštećena za iznos od oko 33 tisuće kuna. Protiv Baloga i Foruma mladih Roma Bajaša Hrvatske podnesena je zato kaznena prijava, a u kaznenom postupku je 2012. godine protiv njih donesena osuđujuća prvostupanjska presuda koja je, temeljem žalbe, odlukom drugostupanjskog Županijskog suda u Varaždinu 2014. godine ukinuta te je predmet vraćen Općinskom sudu u Čakovcu na ponovno suđenje koje je još uvijek u tijeku.

Nad udrugom Forum mladih Roma Bajaša Hrvatske je u međuvremenu na Trgovačkom sudu u Varaždinu proveden skraćeni stečajni postupak te je ta udruga izbrisana iz sudskog registra te je i formalno prestala postojati. No, Forum mladih Roma Bajaša Hrvatske nije jedina Balogova udruga koja se našla u financijskim problemima. Trgovački sud u Varaždinu je naime 13. siječnja ove godine, temeljem zahtjeva FINA-e, pokrenuo stečajni postupak i protiv Udruge mladih Roma Hrvatske i to zbog evidentiranih dugova u iznosu od više od 40 tisuća kuna.

U Registru udruga stoji da je Udruga mladih Roma Hrvatske osnovana 5. srpnja 2012. godine na osnivačkoj skupštini na kojoj je za predsjednika udruge do 5. srpnja 2016. godine odabran Kristijan Balog iz Pribislavca. Zanimljivo, ta je udruga osnovana manje od godinu dana nakon što je Kristijanu Balogu završio mandat predsjednika Foruma mladih Roma Bajaša Hrvatske koji je registriran na istoj kućnoj adresi u Pribislavcu od 1. rujna 2007. godine.

Da se protiv njega i njegove bivše udruge vodi kazneni postupak potvrdio nam je i sam Kristijan Balog koji je međutim naglasio danije odgovoran za dugove svoje bivše udruge budući da su oni nastali u vrijeme kada ga niti nije bilo u Hrvatskoj.

– Problem je nastao u vremenu kada sam radio u Njemačkoj, a udrugom je upravljao moj zamjenik Davor Ignac. Informatičku opremu smo kupili temeljem obećanja tadašnje premijerke Jadranke Kosor da će nam Vlada dati donaciju za kupovinu informatičke opreme. Kupili smo zato informatičku opremu koju smo koristili za potrebe udruge, no Ignac je svu tu opremu, kad me uopće nije bilo u Hrvatskoj, prodao “na crno” jer mu je trebao novac zbog problema s drogom. Prošle godine se predozirao i umro – rekao nam je Balog dodavši da je, nakon što se vratio iz Njemačke i utvrdio da je račun Foruma mladih Roma Bajaša Hrvatske blokiran zbog velikih dugova, odlučio osnovati novu udrugu.

– S blokiranim računom ništa nismo mogli raditi. Nismo se mogli niti prijavljivati na projekte niti projekte provoditi sami pa je Forum otišao u stečaj, a ja sam odlučio osnovati novu udrugu – rekao nam je Balog.

Objasnio je tako kako je nastala Udruga mladih Roma Hrvatske no nije objasnio kako je došlo do propasti i te udruge. Protiv te je udruge, kao što smo već spomenuli, pokrenut stečajni postupak zbog evidentiranog duga u iznosu od 40-ak tisuća kuna, a Balog je u međuvremenu, sredinom kolovoza prošle godine, osnovao još jednu, treću udrugu, pod nazivom Udruga mladih Roma Međimurske županije koja se i navodi kao jedan od autora projekta zbrinjavanja napuštenih i zlostavljanih pasa u romskim naseljima.

Izvor: eMeđimurje

dokumenti_903075