• Početna »
  • Hrvatska »
  • Druga radionica u sklopu projekta “Better Together for Roma in Croatia” u Brodsko-posavskoj županiji
Druga radionica u sklopu projekta “Better Together for Roma in Croatia” u Brodsko-posavskoj županiji

Druga radionica u sklopu projekta “Better Together for Roma in Croatia” u Brodsko-posavskoj županiji

Autor: Čedo Todorović

Foto: Čedo Todorović

Danas se nastavila radionica prikupljanja informacija o provedbi nacionalne strategije za uključivanje roma, za razdoblje od 2013. do 2020. Na današnjoj radionici prisustvovali su predstavnici romskih organizacija sa područja Slavonskoga Broda i to Romski centar za promicanje i zaštitu ljudskih prava, predsjednik Čedo Todorović,  Udruženje Roma “Ludari” Rumunjskog porijekla, predsjednik Robert Radić i dopredsjednica Ljilja Radić, volonterka u Udruženju Roma “Ludari” Rumunjskog porijekla, Sonja Damjanović, Romska Udruga Mladih Brodsko-posavske županije, član Đef Radić, Vijeće romske nacionalne manjine grada Slavonskoga Broda, predsjednik Milan Mitrović, te predstavnici lokalnih institucija iz grada Slavonskoga Broda: upravnog odjela za društvene djelatnosti, stručna suradnica za zdravstvo i socijalnu skrb gđa Katica Jira, te predstavnici PU Brodsko-Posavske Županije,  policijski službenik za prevenciju Boris Janč i Ankica Janković iz referade za upravne poslove, te Dragana Jurić iz Javnog zdravstva, služba za epidemiologiju.

Predstavnica iz javnog zdravstva, gđa Dragana Jurić je izjavila da postoje određeni problemi povodom cijepljenja djece u romskoj zajednici, ali nisu izrazito veliki, bio je problem sa izbijanjem ospica, ali je blagovremeno suzbijeno. Zbog napuštanja školovanja gubi se uvid u daljnje provođenje zdravstva djece Osnovno školske dobi. U javnim zdravstvenim ustanovama se provodi kampanja prevencije raka dojke i debelog crijeva, u školama se provodi edukacije povodom osobne higijene, maloljetničkih trudnoća i prevencije ovisnosti. Problem je u samom naselju sa prevelikim brojem pasa lutalica koji postaju opasni po okolini. Nakon toga svi su se složili da su potrebne edukacije u samom naselju, te je potrebno raditi na rješavanju problema pasa lutalica.

Gđa Katica Jira je izjavila da grad Slavonski Brod radi puno po pitanju socijalnog pitanja: građani imaju pravo na pučku kuhinju, imaju pravo na troškove stanovanja, imaju pravo na naknadu za novorođenče i besplatno ljetovanje za odlične učenike.

Gđa Ankica Janković je izjavila da se povodom rješavanja statusnih pitanja puno odradilo na području Brodsko-posavske županije, zahvaljujući Informativno-Pravnim Centrom iz Slavonskoga Broda, sa kojim se redovno kontaktira i surađuje. Postoji problem sa strancima koji su na privremenom boravku gdje moraju prikazati novčana sredstva za boravak u RH, te je problem i sa ishođenjem putne isprave jer stranci u tom slučaju moraju putovati u matičnu zemlju, gdje je procedura dugotrajna, jer nažalost još ne postoji tehničke mogučnosti izdavanja biometričkih putovnica Republike Srbije u Veleposlanstvu rep. Srbije u Vukovaru da bi se mogle putne isprave ishoditi u Republici Hrvatskoj. Ulaskom u EU procedura je olakšana za stranca koji je u braku sa hrvatskim državljaninom, ali za sve ostale postoji novčani cenzus koji se mora zadovoljiti. Postoji problem sa oduzimanjem državljanstva, gdje osobe dođu u nepogodan položaj, jer moraju ići na naknadno utvrđivanje, jer im u matičnim knjigama greškom upisano Državljanstvo Republike Hrvatske.

Svi prisutni romski predstavnici su se složili da postoje navedeni problemi u romskoj zajednici, te navode da se treba još puno toga raditi na rješavanju pitanja romske zajednice, od svih mjera iz nacionalne strategije, a to od obrazovanja, socijalne skrbi, zapošljavanja, stanovanja i zaštite okoliša, kulture i diskrimincije i statusnih pitanja.