Crna Gora: Policija uhitila napadače romskog dječaka

Crna Gora: Policija uhitila napadače romskog dječaka

Foto: Iva Mandić (Dnevne novine)

Crna Gora – Podgorička policija uhitila je rano jutros dvojicu sugrađana zbog sumnje da su zlostavljali maloljetnika romske nacionalnosti S.B (14). Riječ je o Rajku Peruničić (18) i Slobodanu Kovačeviću (19). Njima je, nakon saslušanja, dežurni tužitelj odredio zadržavanju u trajanju do 72 sata, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo – zlostavljanje, na štetu maloljetne osobe.

Policija je uspjela ih identificira tragom videozapisa koji se pojavio na društvenim mrežama.

Na snimku, koji možete pogledati na ovom linku, vide se jezive scene premlaćivanja četranestogodišnjaka koji je od udaraca vrišti i zapomaže.

Ovaj događaj prvobitno nije bio prijavljen policiji, ali nakon što je izašao u javnost, policija je uspjela operativnim putem identificira aktere i dođe do žrtve.

_dsc0730

Snimak brutalnog napada uznemirio je crnogorsku javnost i naišao na osude državnih institucija, političkih stranaka i NVO sektora. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Zaštitinik ljudskih prava i sloboda osudili su nasilno prebijanje pripadnika romske populacije.

“Ministarstvo najopštrije osuđuje ovaj nasilnički čin, i apelira na nadležne organe da što hitnije pronađu i procesuiraju njegove počinice”, navodi se u priopćenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

_dsc0720

Sličan stav iznio je i zaštitinik ljudskih prava i sloboda, koji je istaknuo da ovaj vandalski čin mora biti adekvatno procesuiran, počinitelji otkriveni i sankcionirani na način kako to nalažu važeći propisi i standardi zaštite od svih oblika rasizma i netolerancije.

Izvor: CDM