• Početna »
  • Svijet »
  • Crna Gora: Održan Roma seminar 2016 “Od riječi do djela – Ka integraciji Roma”
Crna Gora: Održan Roma seminar 2016 “Od riječi do djela – Ka integraciji Roma”

Crna Gora: Održan Roma seminar 2016 “Od riječi do djela – Ka integraciji Roma”

Napisao: Berisa Elvis

Crna Gora – Delegacija Europske unije u Crnoj Gori, u suradnji s Generalnim direktoratom EK za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, organizirala je treći po redu Seminar o pitanjima Roma, na temu “Od riječi do djela – ka integraciji Roma”. Povodom ovog događaja, istovremeno Seminar je otvorila Marta Garcia Fidalgo, koordinatorica za politiku integriranja Roma u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju i dr Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore.

Garcia Fidalgo je podsjetila da je značaj integracije Roma i Egipćana istaknut iu Izvješću Europske komisije o Crnoj Gori iz 2015., koji je prepoznao inkluziju Roma i Egipćana kao jedno od ključnih pitanja i temeljnih prava u zemljama kandidatima. Otuda i važnost ovog seminara kao nastavka seminara iz 2014. da bi se obratila pažnja na pitanje integriranja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kao i na izazove koji predstoje, posebno u pet ključnih područja: obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvu, stanovanju iu oblasti anti- diskriminacije.

Sudionici seminara o pitanjima Roma u Crnoj Gori su, između ostalih bili: predstavnici državnih i lokalnih organa, veleposlanici država članica EU, međunarodne organizacije, NVO i predstavnici / e romske i egipćanske stanovništva u Crnoj Gori

Elvis Berisha, izvršni director ROM Phiren Amenca u svom izlaganju naglasio je da su preporuke seminara iz 2014. godine još uvjek aktualne te da većina preporuka nije još uvijek ispunjeno. Berisha je podsjetio je prisutne da je Vlada Crne Gore u proteklom periodu radila na unapređenju položaja romske zajednice iz gore spomenutih oblasti, ali da su rezultati nažalost jako mali i da će se s ovog seminara izaći opet sa istim preporukama. Berisha je rekao da je ROM Phiren Amenca pripremila set preporuka I zaključaka koje će dostaviti organizatorima seminara kako bi se uvrstile u finalnim smjernicama koje će biti proslijeđene Vladi I svim drugim akterima koji rade na poboljšanju položaja Roma I Egipćana u Crnoj Gori. Neke od njih je iznio u svom izlaganju u nastavku.

U svom zaključnom izlaganju Berisha je naglasio da iu narednom periodu treba u svim integracijskim područjima nastaviti s aktivnim radom na procesu uključivanja romske i egipćanske zajednice u crnogorsko društvo. Još jednom je naglašena važnost kontinuirane suradnje državnih institucija, lokalnih vlasti, civilnog sektora i međunarodnih institucija i organizacija u cilju postizanja pune integracije romske i egipćanske stanovništva.

Seminar je održan u Kongres centru Hotela Best Western u Podgorici, u utorak, 5. srpnja, s početkom u 9.00 sati.

Izvor: Phirenamenca