Crna Gora: Mladi Romi predstavljaju generaciju promjena

Crna Gora: Mladi Romi predstavljaju generaciju promjena

Foto: Samir Jaha

CRNA GORA – Članovima hercegnovske NVO Mladi Romi sinoć je u Podgorici uručena godišnja nagrada Centra za građansko obrazovanje koja se odnosi se na afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam. Tim povodom gost našeg jutarnjeg programa bio je Samir Jaha, predsjednik NVO Mladi Romi.

-Konkurencija Je bila kvalitetna i jaka i razumijemo da nije bilo lako odlučiti, ali s druge strane biti prepoznat i uvažen od strane kolega u NVO sektoru za nas je posebna čast i zadovoljstvo ali i obveza i odgovornost da se i dalje aktivno bavimo problemima romske zajednice i to tako da razvijemo ambijent u kojem će se svi osjećati ravnopravno i imati jednake šanse. Mislim da mi kao organizacija i generalno mladi Romi u Crnoj Gori predstavljamo generaciju promjena koja treba donijeti konkretne benefite za romsku zajednicu. Uz to mi imamo velika očekivanja te zajednice da tako bude a nadam se da ćemo i uspjeti da dugoročno riješimo njihov položaj kroz brojne projekte koje smo inicirali ove godine. Ne činimo to samo za romsku zajednicu u Herceg Novom jer imamo ured i u Podgorici, a namjera nam je da projekte i iskustva širimo u cijeloj Crnoj Gori.

Rad NVO Mladi Romi je uvažila i prepoznala i Europska komisija pa su u Bratislavi ranije ove godine dobili još jedno priznanje – Roman spirit Awords.

-U Konkurenciji 63 organizacije naša je bila drugoplasirana i dobili smo brončano srce. Tom prilikom smo prikazali i film o našim aktivnostima i projektima pa su prisutni mogli da se upoznaju s problemima romske zajednice i načinima kako ih riješavamo. Zato nam je čast i zadovoljstvo što smo iu okvirima Europske unije prepoznati kao kvalitetna organizacija koja doprinosi poboljšanju položaja romske populacije u Crnoj Gori.

Ključna područja kojima se oni bave, a koje su generalno problemi romske zajednice su obrazovanje, zapošljavanje, unaprijeđenje zdrastvene zaštite i stambenih uvjeta.

-Pored Ove četiri područja postoji i problem diskriminacije, ali sve su to dijelovi kojima se naši projekti bave. Ove godine inicirali smo vrlo interesantne projekte, a jedan od njih je jačanje javnog aktivizma koji je podržala delegacija EU, koji provodimo u suradnji s organizacijom Romski krug iz Nikšića i Unijom slobodnih sindikata. Njime želimo unaprijedimo zaštitu prava radnika u komunalnim poduzećima, ne samo u Herceg Novom već u osam općina koje su obuhvaćene projektom. To su, uz naš grad, Kotor, Tivat, Budva, Berane, Bijelo Polje, Nikšić i Podgorica. Sa druge strane imamo i Platformu za politički aktivizam, oformili smo grupu koja ima pet predstavnika, romskih intelektualaca i studenata, s kojima želimo napraviti dokument kako bismo se aktivnije bavili ovim pitanjem. To je naš doprinos kako da utječemo na bolju provedbu politika koje su država i lokalne zajednice donijele, au cilju poboljšanja položaja pripadnika naše zajednice, istaknuo je Jaha.

Počeli su aktivnije raditi na rješavanju problema zapošlavanja, naročito osobe koje su već duže vrijeme na Zavodu za zapošljavanje.

-Napisao Smo projekt koji je odobrilo Ministarstvo financija, a kroz koji će biti implementirane određene aktivnosti. Suradnju smo uspostavili sa novskom NVO Ruke s kojima ćemo raditi narednih 12 mjeseci na projektu koji će obuhvatiti 24 žene, ne samo iz romske već i iz većinske zajednice. Smatrali smo važnim da u svim narednim projektima imamo upotrebu i iz većinske zajednice jer bi to onda predstavljalo pravu inkluziju i integraciju. Konkretko u ovom projektu biće 12 žena iz romske a 12 iz većinske zajednice od kojih je njih 20 iz Herceg Novog, a 4 iz Kotora i Tivta. One će biti obučene za izradu raznih rukotvorina, nakita, suvenira, a sve to oslanjajući se na naše prethodno iskustvo koje smo imali kroz Dora radionicu koja je imala za cilj da unaprijedi zapošljavanje žena u Herceg Novom. Kroz projekt, osim obuke od 4 mjeseca, one će imati priliku da budu radno angažirane i plaćene tijekom sedam mjeseci u radionicama gdje će stvarati artikle koje će kasnije prodavati kako bi radionice bile održive. Prodajna mjesta bit će u našem gradu, Kotoru i Tivtu i mislim da će projekt biti vrlo interesantan iako je riječ o pilot projektu i do sada ništa slično nije implementirano.

NVO Mladi Romi inicirali su i pitanje izgradnje stambenog prostora u Drenoviku za 8 porodica sa 27 članova koje žive u lošim uvjetima na Šištetu. Ideja je potekla još u svibnju prošle godine nakon čega je uslijedio sastanak s rukovodstvom Općine Herceg Novi i predstavnicima njemačke organizacije Help.

Nove kučice u Drenovniku

Dogovoreno je da Općina osigura mjesto što je i učinjeno. Sa druge strane njemačka organizacija Help je, posredstvom njemačkog veleposlanstva, dobila sredstva i projekt je u rujnu 2015. započet. Napravljene su kućice i preostalo je da Općina, sukladno ugovoru, osigura uvođenje vode i struje u te objekte i završiti komunalna infrastruktura. Voda je završena, za uvođenje struje jako dugo čekamo i zaista bih apelirao da se to što prije završi. Došlo je i do određenih nepredviđenih okolnosti. Naime, trebalo je uraditi potporne zidove što je iziskivalo dodatna sredstva što je odužilo radove. U ovom trenutku Romi još nisu uselili u nove objekte zbog čega smo izrazito nezadovoljni.

Obitelji na Šištetu žive u vrlo lošim uvjetima i ljudi su u nezavidnom položaju. Iniciraće razgovore kako bi se ovaj problem što prije riješio i sve ugovoreno bilo ispoštovano. Važno je naglasiti da smo mi kao organizacija projekt inicirali ali nismo bili izravno uključeni u njega. Jesmo pokrenuli i ispratili početak radova tako da je odgovornost prije svega na Općini i njemačkoj organizaciji, zaključio je Jaha.

Izvor: radiohercegnovi.net