• Početna »
  • Svijet »
  • Češka vlada će otkupiti i ukloniti farmu svinja sa mjesta nekadašnjeg logora u Leti
Češka vlada će otkupiti i ukloniti farmu svinja sa mjesta nekadašnjeg logora u Leti

Češka vlada će otkupiti i ukloniti farmu svinja sa mjesta nekadašnjeg logora u Leti

Foto: Farma svinja na mjestu nekadašnjeg logora (arhivska fotografija)

Država će otkupiti i ukloniti veliku farmu svinja s mjesta na kojem se u Drugom svjetskom ratu nalazio kazneni i koncentracijski logor za Rome, odobrila je češka vlada.

Dosadašnje vlade u Češkoj nisu bile voljne da nađu novac za otkup farme, iako je ta zemlja više od dva desetlječa na udaru žestokih kritika iz Europske unije.

Češki ministar za ljudska prava Jan Hvojka rekao je da “podržava da država otkupi farmu svinja” i da je to izraz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama koje su u logoru umrle.

Farma svinja AGPI u mjestu Leti u srpnju je poslije dugih pregovora s vladom odobrila prodaju, iako je pre ovog konačnog pokušaja države da riješi to pitanje farma davala prednost tome da bude premještena na neko drugo, manje kontroverzno mjesto u Češkoj.

Ni vlada ni AGPI nisu saopćili koliko će država platiti za farmu, a prema proračunima češkog dnevnika Lidove novini, ta suma neće preći 19 miliona eura.

Češki premijer Bohuslav Sobotka obavezao se da do jeseni, do kraja mandate vlade, otkupi farmu i uredi dostojanstven memorijalni kompleks na mjestu logora za Rome, koji je bio i usputna stanica za plinske komore Auschwitza.

Predsjednik Češke Miloš Zeman se u srpnju usprotivio premještanju farme s obrazloženjem da je ona rentabilna i da donosi profit.

“Ja sam za to, a to se već desilo, da na mjestu ogromnog romskog radnog ili možda koncentracijskog logora bude dostojanstven spomenik. A taj tamo stoji ali ja sam protiv toga da se likvidira taj svinjac. To je prosperitetno poduzeće. A šta bi bilo umjesto njega? Prazna površina”, rekao je krajem srpnja Zeman kada se pojavila mogućnost da vlada uspješno okonča pregovore sa AGPI.

Spomenik ubijenim Romima u mjestu Leti (arhivska fotografija)

Logor Leti tamna je mrlja na povijest Češke pošto su ga podigle vlasti fašističkog protektorata Češke i Moravske 1940. godine, ali su njime upravljali, za razliku od ostalih logora, direktno Česi, a ne njemački nacisti.

“Leti su međunarodni simbol nepoštovanja žrtava Holokausta i sramota Češke. Vlasnici farme moraju da izađu u susret, zato što je dostojanstvo žrtava Holokausta više od njihove dobiti”, rekao je u srpnju na velikom međunarodnom prosvjedu u logoru predsjednik europskog antirasističkog pokreta EGAM, Bendžamin Aptan.

Podsetio je da su Romi koji su tu mučeni i zlostavljani bili češki državljani, kao i logorski čuvari i dželati koji su isključivo bili Česi.

Od bolesti i neljudskih uvjeta u logoru je od 1.308 čeških Roma, koliko je prošlo kroz Leti, stradalo 327, među njima i djeca, dok je 500 deportirano u Plinske komore Auschwitz.

“Mislim da na takvom mjestu mora da bude mjesto za odavanje pošte, ništa drugo, a ne farma svinja, pa to je strašno. Kada sam bio unutra da pogledam farmu, sticajem okolnosti stigao je kamion sa novim svinjama za likvidaciju. Ta paralela je jeziva”, rekao je na srpanjskom prosvjedu češki ministar pravde Robert Pelikan.

Izvor: rts.rs