Češka Republika: Sistemska diskriminacija romske djece u školama

Češka Republika: Sistemska diskriminacija romske djece u školama

Prijevod: Maxim Štajcer

Foto: Amnesty International

Romska djeca se svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom i segregacijom u školama zbog neuspjeha češke vlade da se suoči dugogodišnjim i duboko ukorijenjenim predrasudama koje postoje unutar njihovog školskog nastavnog sustava. To navodi u svom novom izvještaju „Amnesty International“ danas.

Must try harder: Ethnic discrimination of Romani Children in Czech schools  (Moramo se jače potruditi: Etnička diskriminacija romske djece u češkim školama) su dokumenti kako češke vlasti krše ljudska prava romske djece u cijeloj zemlji. Romska djeca su segregirana, razdvojena u svim osnovne oblicima nastave u posebnim razredima, zgradama i školama i čak i na mjestima u školama za mlade osobe sa „blagim problemima u razvoju“. Oni u etničkim miješanim školama doživljavaju nasilničko ponašanje i uznemiravanje.

Široko rasprostranjeno razdvanaje ili segregacija romske djece je užasan primjer sistematskih predrasuda, sa školama koje upoznaju i prikazuju djeci gorko iskustvo diskriminacije još u ranoj dobi njihova djetinjstva, navodi Salil Shetty, glavni tajnik pri „Amnesty International“ koji je objavio ovaj izvještaj u Pragu- Češkoj republici danas.

Neuspjeh češke vlade da se pravovremeno i sa uspjehom suoči sa problemima koji godinama su prisutni i koji su navedeni ne samo da narušavaju zakone europske unije i ljudskih prava, nego i smanjuju životne šanse desetaka tisuća čeških državljana. Nazovimo to onim što i jest: Rasizam – čisto i jednostavno. Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty International.

Ovaj izvještaj dolazi u vrijeme kada se europska komisija (EC) priprema ocijeniti napredak češke vlade po tom pitanju. U rujnu 2014, Europska komisija je pokrenula do tada bezprimjeran prekršajni postupak protiv češke vlade zbog kršenja EU-Anti diskriminacijskog zakona. Ako vlada ne uspije da provede potrebne mjere, komisija može prijaviti Češku republiku Europskom sudu pravde.

– Segregacija

Amnesty international je utvrdio da su romska djeca rutinski smještena i slana u škole za djecu sa „posebnim potrebama blago zaostala u razvoju“ koje imaju smanjene mogučnosti učenja.

Skoro trečina djece u tim takozvanim „praktičnim školama“ su romi, unatoč tome što romska manjina- društvo čini manji od 3% ukupnog stanovništva Češke republike.

Andrej je poslan u „praktičnu školu“ kada je bio u petom razredu. On sada ima 15 godina i rekao je Amnesty Internationalu“ da niej razumio da ga šalju u školu namijenjenu za djecu sa posebnim potrebama. „Oni su nas pravili idiotima u tim praktičnim školama. To je vrlo jednostavno. Manje nas uče i ja mislim da mogu iči u neku dobru školu kada budem upisao srednju školu na osnovu toga“, on kaže.

– Nesupjeh u podršci učenja i sprječavanja rasnog zlostavljanja

Romska djeca koja pohađaju nastavu u osnovnom mješovitom školskom sistemu često nailaze na drugačiji pristup prema njima od strane njihovih školskih kolega i učitelja. Nisu im pružene pomoči pri učenju jezika, unatoč činjenici da mnogima od njih, češki jezik nije njihov materinji jezik.

Petar, romski dječak koji pohađa nastavu u mješovitom osnovnoškolskom sustavu ide u 5 razred u grad Dìèín je ispričao Amnesty International da se često susreče sa nasilničkim ponašanjem: “Nazivaju me pogrdnim imenima, jer sam rom. Učitelji se na to ne obaziru, a kada im to kažem, onda me optuže da sam ja prvi sve započeo. Različito nas tretiraju”.

“Riješenje za dječju borbu u školama ne leži u tome da ih se razdvaja na osnovu etničkih različitosti I linija, nego u tome da se pronađe način da se sva djeca podupru u zajedničkom nastojanju kako bi im se omogičilo jednako pravo na obrazovanje u kojem bi svi imali zadovoljstvo. No nije “luksuz” več legalno pravo i moralni imperativ”, kaže Shetty.

– Mora se jače potvrditi

U veljači 2015 godine, vlada je najavila plan da se ukinu “praktične škole” i najavila da če ponovno pregledati svoju financijsku politiku za obrazovanje.

Međutim, do sad nema nikakvih planova kako če se ti potezi uvesti, niti konkretnih rokova do kada če biti provedeni.

“Premijer Bohuslav Sobotka i njegova vlada pokazali su više volje nego njegovi prethodnici u suočavanju sa ovim problemom. Ali imaju još jako dugi put pred sobom. Do sad smo vidjeli samo prazna obečanja kako bi se češki edukacijski system trebao promijeniti na bolje. Diskriminacija romske djece se odvija desetlječima. Vrijeme je da se tome stane na kraj” kaže Salil Shetty.

Amnesty International proziva Češku vladu da se stvori sistem koji bi nadzirao i tjerao- uvodio obečane reforme, sa školskim inspektorima koji bi bili zaduženi da pojedine škole nadziru.

“Segregacija u obrazovanju neče biti riješena pametarenjem o manjkavom nesavršenom sistemu. To je bilo pokušano i propalo je. Do onog trenutka do se vlada ne dotakne problema etničke predrasude koji je truli centar ovoga slučaja, do tog nrenutka ovaj če se problem nastaviti”, kaže Salil Shetty.

Izvor:

https://www.amnesty.org

 

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’aligncenter’]