• Početna »
 • Svijet »
 • Češka pučka pravobraniteljica je izdala niz preporuka za upis u osnovne škole
Češka pučka pravobraniteljica je izdala niz preporuka za upis u osnovne škole

Češka pučka pravobraniteljica je izdala niz preporuka za upis u osnovne škole

Prijevod i autor: Čedo Todorović

Češka – Pučki pravobranitelj, Anna Šabatova, je na svojim webstranicama objavila niz preporuka koje bi trebali slijediti za roditelje koje upisuju svoju djecu u osnovnim školama, te ravnateljima osnovnih škola. Prema njezinom mišljenju, ako bi roditelji i ravnatelji slijedili njezine preporuke, mogli bi izbjeći nepotrebne stresne situacije tijekom upisa ili eventalnim sporovima.

Preporuke bi pomogle ravnateljima da uspješno riješe nejasne situacije na takvom načinu da nikoga ne diskriminiraju i da se ne suprostavljaju Zakonu o školama. Preporuke su isto poslane Češkom Ministarstvu obrazovanja, mladeži i sporta, sa prijedlogom da navedeno ministarstvo izda provedbeni propis kojem bi se pripremili uvjeti za upis djece  i njihovog obaveznog školovanje.

Obrazac registracije za prve razrede je u procesu da se postavi od strane ministarstva kao odgovor na činjenicu da se prethodni upisi u nekim školama bili samo formalnost, dok je u nekim školama bio samo podsjetnik na upis postupka; 2014 godine je ministarstvo izdalo ne-obavezujuće preporuke kako bi se trebao upis djece obaviti. Ministarstvo je također izdalo 10 preporuka za roditelje djece predškolske dobi, sa čime bi se dijete u prvm razredu trebalo nositi.

Pučki pravobranitelj – Preporuke za roditelje budučih prvačića

 1. Pronađite iz  školskih kriterija, prema kojemu bi ravnatelj mogao odlučiti o upisu vaše djece. Ako nešto ne razumijete, odmah kontaktirajte sa lokalnom vlasti (utemeljiteljem osnovnih škola) ili sa školom.
 2. Prilikom upisa djeteta, oba dvoje roditelja imaju biti pravo prisutni, ali niste obavezni donijeti dijete na upis.
 3. Ne morate podvrgnuti vaše dijete na bilo koje testiranje.
 4. Dajte samo one važne informacije školi koje su važne za njihovu odluku. Škola ne može zatražiti da im dostavite informacije o djetetovom državljanstvu ili podtake o vašem školovanju i zanimaju.
 5. Da li više djece sa vašeg područja se upisuju u istu školu, više nego škola ima kapaciteta za njihov prihvat? Svaka škola može dati prioritet nekoj djeci ispred drugih, pod uvjetom da koristi raciconalne kriterije. U slučaju prevelikog upisa djece, možete zatražiti upis djeteta u drugoj školi, koja će moči zajamčiti prioritet upisa vašeg djeteta.
 6. Ako je prebivalište vašeg djeteta u školskom okrugu, to dijete ne  može biti odbijeno u korist drugog djeteta čije je prebivalište izvan školskog okruga.
 7.  Nemojte namjerno promijeniti mjesto prebivališta vašeg djeteta prije upisa. Tako čete paralizirati školu, jer se škola neće moči snositi sa problemom kapaciteta.
 8. Redoslijed prijave upisa vašeg djeteta koje su poslane u školi, nije odlučujuć o upisu vašeg djeteta. Prva prijava koja je poslana je od iste važnosti kao i zadnja.
 9. U slučajevima nedovoljnog kapaciteta škole, izvlačenje  može biti surov način rješavanja upisa, ali je i najpošteniji način. Ne odbacujte sudjelovanje u izvlačenju, već zahtijevajte da bude transparetno.
 10. Nemojte dopustiti da vas usmjeno odvrate od upisa vašeg djeteta. Škola ima obavezu da vam pomogne u podnošenju vašeg zahtjeva i također je i obavezna ako ne prihvate vaše dijete, da vam izda napisanu odluku koja sadržava opravdavanje ne-upisa vašeg djeteta.
 11. Ako se ne slažete sa odlukom škole o neprihvačanju vašeg djeteta, onda se žalite regionalnom tijelu.
 12. Ako vam se ne sviđa politika škole u zajednici kojoj živite (npr, škole su kvalitetno različite, ili školski okrug je nepravedno neriješen ili postoji predugačak red za upis), onda komunicirajte sa lokalnim vijećem o tome.

Pučki pravobranitelj prava – Preporuke za ravnatelje škola

 1. Prije upisa, pitajte svog utemeljitelja za popis djece vašeg porječja ako ga još niste primili.
 2. Budite otvoreni tijekom registracije. Stvorite atmosferu koja je vedra i prijateljska.
 3. Organizirajte upis da nedostojanstvene linije se nisu stvorile ni ispred škole ili unutar škole.
 4. Obavijestite unaprijed roditelje o kriterijima prema kojima ćete se odlučiti za upis djece.
 5. Provjerite da li ovlaštena osoba utječe u ime djeteta tijekom upisa.
 6. Nikad ne odbacujte nekoga usmeno. Pomognite roditeljima sa ispunjavanjem zahtjeva za upis. To je zadaća koju vam je zakon povjerio.
 7. Nikada ne prihvaćajte dijete izvana okruga na štetu jedne unutar kruga. Ako to učinite, to predstavlja kršenje Zakona o školama.
 8. Ako broj djece iz upisa porječja prelazi kapacitet škole, možete dati prioritet nekima od njih prema kriterijima koje ste postavili unaprijed. Komunicirajte sa utemeljiteljem i drugim školama, tako da se takva situacija ne ponovi u budućnosti.
 9. Neki kriteriji za davanje prioriteta određenoj djeci (npr; oni koji su odgodili svoj dolazak u školu, oni koji imaju stariju braču ili sestre u školu, oni koji su pohađali vrtić u osnovnoj školi) može biti zakonito. Sve ovisi o specifičnoj situaciji djeteta i škole.
 10. Ne uvjetujte vaše prihvaćanje djeteta na temelju rezultata testa spremnosti za školu. Upis nije razredbeni ispit.
 11. Prilikom donošenja svoje odluke, izbjegavajte sumnjive kriterije (npr; rezultati testova za spremnosti za školu, članstvo u sportskom klubu koji surađuje sa školom, poredak u kojem su primljene prijave, udaljenost djetetovog prebivališta od škole, je li djetetov brat ili sestra se slažesa ostalima u školi).
 12. Ako nije moguće odabrati djecu prema pravno dopuštenim kriterijima, održite izvlačenje. Ono što je u ulogu je pošteno rješenje problema.
 13. Kad odbijete dijete za upis, izdajte pisanu odluku koja je ispravno opravdana i propisno dostavljena zakonskom zastupniku djeteta.

Izvornu objavu možete pročitati ovdje.