• Početna »
  • Hrvatska »
  • Biljana Jovanović iz Slavonskoga Broda: Za nikoga nema posla, a za Romkinje još manje
Biljana Jovanović iz Slavonskoga Broda: Za nikoga nema posla, a za Romkinje još manje

Biljana Jovanović iz Slavonskoga Broda: Za nikoga nema posla, a za Romkinje još manje

SLAVONSKI BROD- U sklopu edukacije koju su financirali  Savez Roma u RH ” Kali Sara”, u suradnji sa Saborskim zastupnikom Veljkom  Kajtazijem, u Pučkom otvorenom učilištu  Obris, svoju naobrazbu nadopunila je i Biljana Jovanović, mlada 22- godišnjakinja, koja je završila trogodišnju školu, smjer krojačica.

Ima pet sestara koje su udane i brata koji je oženjen, mama joj je umrla prije četiri mjeseca, tata je šećeraš.- Završila sam srednji i sada završila IV stupanj. Situacija nije najbolja, ali nadam se da ću sada sa završenom četverogodišnjom školom, smjer komercijalist uspjeti pronaći posao. Kao krojačica nisam nigdje uspjela pronaći posao, nema posla nigdje , a gdje god sam se pojavila vidjeli bi da sam Romkinja i nisu me primili, mama mi se u međuvremenu razboljela i brinula sam o njoj. Kada mi se pružila prilika za doškolovavanje nisam se uopće razmišljala, jer gdje god se pojavi neka prilika za posao traži se četverogodišnja srednja škola. Ovako ću možda imati veću šansu. – kazala nam je Biljana.

Iako želi ostati u Slavonskom Brodu,  ukoliko ne pronađe posao, pokušati će odraditi negdje sezonu na moru, ne planira se udati, za razliku od velikog broja njenih vršnjakinja u Romskom naselju.- Nisam se još udala, ali i ne razmišljam o tome, za udaju ima još vremena, prvo obrazovanje, posao i svoj kruh.- kazala nam je jučer Biljana  prilikom dodjele diploma.

Izvor: ebrod.net