BIH: Novi domovi za Romske obitelji u Gračanici osigurani Projektom EU-a

BIH: Novi domovi za Romske obitelji u Gračanici osigurani Projektom EU-a

Foto: europa.ba

Ključevi dvanaest novih stambenih jedinica predati su romskim obiteljima u naselju Javor u općini Gračanica u petak, 29.09.2017. godine. “Konačno smo u mogućnosti živjeti normalnim životom i ne biti drugačiji od ostalih građana Bosne i Hercegovine” sa suzama u očima rekao je otac petoro djece koji je sa svojom suprugom i djecom dva mjeseca spavao u automobilu na deponiji smeća.

Primopredaja stambenih jedinica u Gračanici predstavlja prekretnicu ka boljem životu za romske obitelji, koje su živjele najveći dio svog života na deponijama smeća, u lošim i nezdravim uvjetima.

Stambene jedinice su izgrađene u okviru projekta Akcija Roma II, kojeg je financirala Europska unija u iznosu od 2.5 miliona eura i sufinancirale lokalne vlasti.

Šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH, Melvin Asin, naglasio je da je osiguranje dobrih stambenih jedinica prioritet, ali da to samo po sebi nije dovoljno. “Pristup roma obrazovanju, zdravstvenim uslugama i ekonomskim aktivnostima je izuzetno važan i neophodan. Nastavit ćemo podržavati integraciju manjinskih grupa u društveni život BiH“, rekao je Asin.

Načelnik općine Gračanica, Nusret Helić, istaknuo je važnost ovog projekta. “Projekt Akcija Roma smo uradili zajedničkim snagama i želio bih se zahvaliti svima koji su sudjelovali u njemu. Posebno sam zadovoljan odabirom krajnjih korisnika, jer smatram da je ovim ljudima itekako bila potrebna pomoć.

Znamo u kakvim su uslovima živjele romske obitelji, kao i sa čime se sve susreće romska populacija u BiH, te da su oni jedni od najugroženijih populacija, ne samo po pitanju stambenih objekata, već i po drugim životnim pitanjima. Zbog toga je ovaj projekt veoma važan”, rekao je Helić.

Jedan od korisnika, Aziz Osmanović, rekao je da je život na deponiji bio katastrofalan. ”Novi stan za moju obiteljznači novi početak i novi život”, rekao je Osmanović.

Projekt Akcija Roma će značajno poboljšati uslove života i socio-ekonomsku uključenost 140 ugroženih romskih porodica u 9 ciljanih općina/gradova u BiH (Tuzla, Gračanica, Banovići, Kakanj, Zavidovići, Zenica, Bijeljina, Modriča, Brčko Distrikt BiH).

Do sada je izgrađeno 28 stambenih jedinica, a obnovljene su ukupno 72 stambene jedinice. Projekt implementira Hilfswerk Austria International, u partnerstvu sa Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB) i udruženjem Kali Sara – RIC.

Gračanica je jedna od devet općina u projektu koja snažno podržava socijalnu inkluziju Roma. Općina aktivno učestvuje u implementaciji projekta sa sufinanciranjem u iznosu od 20.000 KM, kao i zemljištem za izgradnju, svim potrebnim dozvolama, i priključcima na infrastrukturu. Federalno Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica odvojilo je 100.000 KM za sedam projektnih općina u Federaciji BiH.

Izvor: europa.ba