• Početna »
  • Svijet »
  • BIH: Lars-Gunnar Wigemark poručio da bosanskohercegovačke vlasti trebaju pružiti podršku romskoj populaciji
BIH: Lars-Gunnar Wigemark poručio da bosanskohercegovačke vlasti trebaju pružiti podršku romskoj populaciji

BIH: Lars-Gunnar Wigemark poručio da bosanskohercegovačke vlasti trebaju pružiti podršku romskoj populaciji

Foto: radiosarajevo.ba

Šef Delegacije Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark rekao da bosanske vlasti trebaju podržavati romsku populaciju u područjima kao što su zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvene usluge jer, ne može se sva pomoć očekivati od EU-a.

Wigemark je ovo izjavio danas na ceremoniji povodom predstavljanja projekata integracije Roma u BiH, kojeg podržava EU.

On je ukazao na činjenicu da je u BiH, ali i u drugim djelovima Europe, romska populacija najčešće isključena i da živi u jako teškim socijalnim i ekonomskim uvjetima, te da se svakodnevno suočavaju s predrasudama, netolerancijom, diskriminacijom i isključivanjem.

“Među vama ima toliko talentiranih ljudi čiji rad i trud treba biti prepoznat, koji daju doprinos ne samo u BiH, već i širom Europe”, izjavio je Wigemark, na ceremoniji održanoj u Sarajevu, dodavši da je današnji događaj podsjetnik spremnosti EU-a da pomogne unapređenju položaja Roma u zajednici.

“Nediskriminacija je jedna od temeljnih vrijednosti EU-a i svaka osoba treba imati ista prava. Poštivanje ovih temeljnih vrijednosti treba biti u samoj srži EU-a, kao i svake zemlje koja teži da postane njena članica”, kazao je Wigemark.

On je dodao i da je u protekloj godini u BiH zabilježen napredak u smislu prava i manjinskih prava, te podsjetio na izmjene i dopune Zakona o sprečavanju diskriminacije, koji je ocijenio kao jedan od boljih zakona.

On je i podsjetio da je EU već dugo vremena angažirana na ovim pitanjima, bilo da je riječ o političkoj ili financijskoj podršci, uz suradnju partnera kao što su Ujedinjeni narodi. Naveo je da je EU od 2007. godine osigurala više od 100 milijuna eura pomoći, između ostalog, za stambeno zbrinjavanje romske populacije na području zapadnog Balkana, od čega je za BiH izdvojeno šest milijuna.

“Važno je osigurati egzistenciju za sve ljude u BiH, samim tim i za Rome, kako bi u cijelosti bili integrirani i postali punopravni članovi ovog društva”, rekao je na kraju veleposlanik Wigemark.

Izvor: portal-udar.net/agencije