Beograd/Srbija: U Narodnom kazalištu izveden prvi romski hip-hop musical show

Beograd/Srbija: U Narodnom kazalištu izveden prvi romski hip-hop musical show

Autor: Čedo Todorović
Foto: Foto: R Prelić / Tanjug

Beograd/Srbija: Kako navodi srpski portal blic, jučer, u Narodnom Kozorištu u Beogradu, grupa “Grubb” je izvela svoj prvi romski hip-hop musical show, koji koristi tradicionalnu romsku glazbu i ples sa primjesama modernog zvuka, hip hopa i repa, te je takvim stilom donijelo novo kazališno iskustvo.

Mladi Romi iz Srbije, uzrasta od 14 do 20 godina, u suradnji sa međunarodnim umjetnicima su kreirali Grubb show i izvode ga na romskom jeziku, uz prijevod na engleski i srpski jezik. Teme kojim se show bavi su prve ljubavi, prijateljstva i svakodnevna borba protiv predrasuda i siromaštva, poput onih da su svi Romi lopovi.

Uz koreografiju, glazbu, scenografiju, videozapis i fotografiju, romska priča je izvedena na pozornicu, s namjerom dijeljenja romskog nasljeđa s ljudima i na taj način gledatelji ohrabruju energične mlade izvođače da se ponose svojim korijenima.

Grupa Grubb, koja je sama pisala tekstove, pjesme i glazbu, show je izvodila na turnejama, nastupali su u Montrealu, New Yorku, Londonu, a večeras su po prvi put nastupili u našoj zemlji. “Grubb Forward” je organizacija sa matičnim sjedištem u Engleskoj, osnovala ju je Karolin Robo 2006. godine, a bavi se obrazovnim i glazbenim programima.

Pretežno radi u Srbiji s romskom djecom i mladima i njezin cilj je unapređenje obrazovanja, poboljšanje šanse za zapošljavanje, a samim tim i dugoročna društvena integracija manjinskih etničkih skupina.