3 Festival mladih Roma u Rijeci

3 Festival mladih Roma u Rijeci

Autor: Čedo Todorović
Foto: Etem Fazli

Rijeka: 25. ožujka je održan treči festival mladih Roma u Rijeci. Tom prilikom smo obavili razgovor sa pokretačem festivala, Etemom Fazlijem predsjednikom Udruge mladih Roma”Romska budučnost ” iz Rijeke.

Možete li se ukratko predstaviti?

– Zovem se Etem Fazli i diolomirani sam inžinjer prometa, romski pomagač u OŠ Vladimir Nazor Crikvenica i predsjednik Udruge mladih Roma”Romska budučnost ” iz Rijeke

Kako ste došli na ideju za obilježavanjem festivala roma?

– Na ideju sam došao pred 3 godine da okupim mlade rome i romkinje da iskažu svoje talente i ljubav prema plesu, pjevanju i sviranju kao i očuvanju romske kulture i tradicije. Vidio sam dobre primjere u Europi, a cilj festivala je osim okupljanja mladih pjevača, svirača i plesača i plesačica da se raznolikost romske kulture i običaja prikaže i neromskoj zajednici.

Ako možete reći, kolika je bila posječenost na prvom, drugom i trečem festivalu. Da li su samo romi učetvovali u festivali i posjetili vaš festival?

– Posječenost je bila dobra i na svakom festivalu sve više pa mi to daje snage da nastavim dalje i neromska zajednica je bila u publici što je pozitivno jer je Rijeka multikulturan grad. Imamo i na svakom festivalu neromske izvodjače koji žele sudjelovat i drago mi je jer svi smo isti.

Možete li nam reći osvrt na prva dva festivala, te kako je protekao i ovaj treći festival.

– Osvrt na prva dva festivala je to da sam učio i radio, vježbao kako organizirat sve to redom, prostor pa uvjeti, pa izvođači tko može i zna. Tu sam najviše snage i vremena trošio na lobiranje, pregovore, a ostalo je sve samo došlo, publika, organizacija pri probi i nastupu isto nije bila laka i nakraju pljesak publike kao na ovom 3. festivalu gdje su svi skupa izašli i plesali zagrljeni jer pljesak i publika im je pokazala da su dobro odradili to jer sam ovo samo zbog njih radio, a ujedno i među plesačicama iz crikvenice je bila moja učenica iz škole pa mi je i to drago, a sami izvodjači: Armando i Sultan koji su pjevali, oduševili su publiku, pratnja; Mahir Berisha je isto super odradio posao kao trbušna plesačica Sara Saršon koja je digla publiku na noge, a najviše zahvaljujem i bez njih ništa ne bilo. Zahvaljujem se curama iz Crikvenice;  Linda i Egzona Zizaku, Miradije i Deljan Xheladini i Ermina Nevoljan, jer bez njih nista nebi mogao uraditi.

Je li imate kakvu poruku za javnost.

– Pa nadam se da će festival nastavit s radom dogodine jer mladi su budučnost, a romska budučnost su mladi romi i romkinje. Hvala svima na podršci.
Opre Roma!

U Rijeci održan treči festival mladih Roma