13 Festival romske pjesme i plesa održan u Belom Manastiru

13 Festival romske pjesme i plesa održan u Belom Manastiru

Foto: Phralipen

Autor: Romski Portal / Čedo Todorović

BELI MANASTIR – U nedjeljnjim večernjim satima 10. prosinca održao se 13. festival romske pjesme i plesa. Nakon prošlogodišnje proslave u Dardi, festival je održan po prvi puta u  u prostorijama Kino dvorane u Belom Manastiru.

“Oni stariji koji su nas u početku pratili znaju da se to prije zvalo natjecanje pjevača amatera Roma, te plesača i igrača Roma Osječko-baranjske županije. Od pretprošle godine je to preraslo u festival romske pjesme i plesa. Ova manifestacija koju danas provodimo je omogućena zahvaljujući financiranju Savjeta za nacionalne manjine i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija koji nam je pomogao u organiziranju programa. Sama manifestacija se sastoji u natjecanju pjevanja romskih pjesama te plesa romske glazbe. Ples će se odvijati u paru, a pjevači će svoju točku izvoditi pojedinačno”, izjavio je Branko Petrović, organizator i predsjednik Romskog Nacionalnog Foruma prije samog početka festivala.

I ove godine u Belom Manastiru su prisustvovali mnogobrojni gosti i natjecatelji iz drugih područja Hrvatske, sufinanciranje troškova omogućeno je preko Savjeta za nacionalne manjine RH (u kojem je i saborski zastupnik 12 manjina Veljko Kajtazi) i Saveza Roma ¨Kali sara¨. Festivalski program podijeljen je u dva dijela, u prvom se pojedinačno natječu pjevači i pjevačice, dok se u drugom natječu plesni parovi u tradicionalnom romskom plesu.

Nakon pozdravnih govora predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branka Petrovića, predsjednice Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” Suzane Krčmar (treba se boriti da svi Romi danas imaju električnu struju, vodovod i kanalizaciju, a ako je ikako moguće i posao), saborskog zastupnika 12 nacionalnih manjina Veljka Kajtazija (očekuje od novog i mladog gradonačelnika puno bolju suradnju nego što je to bilo s prethodnim belomanastirskim gradonačelnikom, te najavio da bi se idući Festival mogao održati u Zagrebu), te pozdravnih riječi dobrodošlice gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba (koji se prisjetio i predizbornog vremena kada je posjetio romsko naselje i vidio uvjete života, te potvrdio da će sve tada obećano i napraviti).

Sve pjevače i jedinu pjevačicu, te plesače, svojom svirkom pratio je orkestar Mire Nikolića ¨Romska braća¨.

U prvo dijelu festivala prisustvovali su mnogobrojni pjevači: Filip Kalanjoš, Stanko Nikolić, Slađan Ignac, Darko Minić, Božo Ignac, Branislav Gligorić, Zvezdana Ignac, Vlado Oršoš, Nikola Petrović, Miloš Nikolić, Sadik Krasnići, Kristijan Nikolić, Željko Todorović i Robert Ignac. Dok u drugom dijelu su na natjecanju u tradicionalnim romskom plesu predstavili su se: Senad i Tanja Đurđević (brat i sestra iz Belog Manastira); Branislav Gligorić i Slađana Đurđević (Beli Manastir); Jovan i Kasandra Đurđević (Beli Manastir); Dalibor i Daliborka Stanković (Beli Manastir); Bogdan i Gordana (Darda); Igor Kovačević i Svetlana Todorović (Darda) te Kristijan i Vera Nikolić iz Darde.

Nakon ocjenjivanja prve tročlane komisije, i nakon prebrojavanja glasova u skupini pjevača, prvo mjesto je osvojio Filip Kalanjoš, drugo mjesto Slađan Ignjac, te treće mjesto je osvojio Robert Ignac. Plesače je ocjenjivala druga troćlana komisija, i nakon prebrojavanja, najboljima su proglašeni Jovan i Kasandra Đurđević, drugi su Senad i Tanja Đurđević, dok su na trećem mjestu završili Branislav Gligorić i Slađana Đurđević.

Poslije podjele priznanja i nagrada najboljima koji su osvojili prva tri mjesta, veselje je nastavljeno u restoranu belomanastirskih bazena.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.